Olej kokosowy – rafinowany i nierafinowany
Wszyscy ci, którzy zainteresowali się nieco bardziej zdrowym żywieniem, szybko mogli odkryć, że jednym ze zdrowych tłuszczów jest kokosowy olej. Ludzie zaczęli go więc regularnie kupować, jednak gdy udali się po niego do sklepów, spostrzegli, że http://www.olejkokosowyproducent.pl olej kokosowy może być albo rafinowany, albo nierafinowany. Oba produkty mają nieco inne właściwości i sprawdzają się w innych warunkach, dlatego warto je sobie szczegółowo omówić.
Teraz popularniejszy jest olej rafinowany, ponieważ go można spotkać w zwykłych dyskontach czy supermarketach. Jest to olej częściowo przetworzony, który utracił pewne swoje właściwości, chociaż większość z nich dalej posiada i może przekazywać swoim potrawom. Co ważne, olej rafinowany nie ma żadnego zapachu ani smaku, dlatego nie wyczuwa się w nim nut kokosowych, co pozwala dodawać go praktycznie do wszystkiego. Chcąc jednak wykorzystać tłuszcz w słodkich potrawach, lepiej sięgnąć właśnie po ten nierafinowany, w którym kokos będzie wyczuwalny, dlatego jego zapach przeniesie się do przygotowywanych przekąsek. Nierafinowany tłuszcz będzie mieć też lepsze właściwości zdrowotne, dlatego jego jedyną wadą będzie wysoka cena.
A najlepiej mieć w swoim domu olej kokosowy rafinowany i kokosowy olej nierafinowany.

Oba tłuszcze przydadzą się w różnych sytuacjach, bo jeden lepiej skomponuje się z daniami słonymi, a drugi - ze słodkimi. Ci jednak, którzy chcą postawić po prostu na jak najtańszy olej, powinni zdecydować się na ten rafinowany. On też jest zwykle bardzo łatwo dostępny.