Cukier może być dobry
Ksylitol, czyli inaczej cukier brzozowy zyskuje coraz większą popularność. Zawdzięcza on to przede wszystkim dzięki właściwościom zdrowotnym, co odbija się pozytywnie na działanie organizmu człowieka. Warto zauważyć, że Cukier brzozowy jest wykorzystywany od lat 60 XX wieku. Japonia, Chiny czy USA wykorzystywały sposób ten do leczenia wielu poważnych chorób. Zastosowanie medyczne jest widoczne aż to dzisiaj zwłaszcza przy cukrzycy. Dawniej korzystano z tego sposobu przy poparzeniach czy też porażeniu prądem elektrycznym. Podawano wtedy roztwór, który pozwalał na uzupełnianie pewnych substancji metodą dożylną. Oczywiście po wszystkim rozpoczęto dalsze badania substancji i już w latach 70. XX wieku wykorzystano cukier brzozowy do walki z próchnicą.
Substancja i jej zastosowanie
Od tego czasu ksylitol przeszedł prawdziwą rewolucję, a dowodem na to była pierwsza guma do żucia, na bazie cukru brzozowego. W ten sposób ksylitol stał się bardzo rozpoznawalną substancją i wiele osób wykorzystywało ten związek zamiast zwykłego cukru, który mimo to posiada substancje toksyczne. Cukier brzozowy jest ceniony przez wielu z powodów swojej budowy cząsteczkowej. Dzięki 5 atomom węgla całość nie ulega procesowi fermentacji. To właśnie dlatego cukier z brzozy neutralizuje wszystkie kwasy żołądkowe. Substancja ma odczyn zasadowy i to właśnie dzięki temu następuje pełna likwidacja kwasu.

W ten sposób zdecydowanie ksylitol jest zdrowszy i lepszy od tradycyjnego cukru to nawet nie ulega wątpliwości. Cukier brzozowy sam w sobie z powodzeniem jest wykorzystywany w różnych celach przez diabetyków. Dzięki temu mogą oni bez problemów regulować poziom insuliny we krwi. Tego typu rozwiązania są możliwe, ponieważ ksylitol posiada niższy o połowę indeks glikemiczny niż inne cukry proste i złożone takie jak sacharoza czy laktoza. Pamiętajmy, że zdrowy cukier ma wpływ na sylwetkę naszego ciała. Dlatego tym bardziej warto zdecydować się na zamiennik, a nie stosować szkodliwe słodziki, które w znaczący sposób niszczą nasze zdrowie.